مضرات موسیقی
موسیقی که انسان را تخدیر و بی خاصیت کند و مناسب مجالس لهو و لعب و عیش و نوش باشد، حرام است. البته بحث دقیق حکم شرعی موسیقی را باید استادان متخصص احکام بیان کنند. اما در اینجا تا حدی به فلسفه این حکم می پردازیم.
نیز توجه به این نکته مهم است که تمام مسائل و احکام اسلامی برای رشد و تعالی ما در دنیا و در آخرت است، ولی متأسفانه برخی به جای آنها، لذتهای زودگذر و کاذب را قبول کردهاند و در نتیجه، نه تنها لذّت واقعی را نمیچشند، بلکه در دنیا و آخرت زیان میکنند.
بعضی از مفاسد و مضرّات موسیقی و غنای حرام عبارت است از :
1. تشویق به فساد اخلاقی
تجربه نشان داده است که بسیاری از افراد تحت تأثیر آهنگهای غنا، راه تقوا و پرهیزگاری را رها کرده و به شهوات و فساد روی می آورند.
به همین دلیل، در روایات اسلامی مکرر آمده است که غنا روح نفاق را در قلب پرورش میدهد. این سخن به همین حقیقت اشاره دارد که روح نفاق همان روح آلودگی فساد و کنارهگیری از تقوا و پرهیزگاری است. کسی که در موسیقی حرام غرق میشود، در حوادث، نمی تواند به طور منطقی عمل کند؛ زیرا هیجانی که از گناه با جان و عقل او مأنوس شده، راه عقل او را بسته است و تصمیمهایش عاقلانه نیست.
2. غافل شدن از یاد خدا
تعبیر به «لهو»، که در باره غنا در بعضی از روایات اسلامی آمده است، به همین حقیقت اشاره دارد که غنا انسان را آنچنان مست شهوت میکند که از یاد خدا غافل میسازد.
3. آثار زیانبار بر اعصاب
مواد مخدّر گاهی از طریق دهان و نوشیدن وارد بدن میشود مانند شراب، و گاهی از طریق بوییدن وارد می شود مانند هیروئین، و گاهی از طریق تزریق وارد می شود مانند مورفین، و گاهی نیز از طریق حس سامعه وارد میشود مانند غنا و موسیقی حرام. به همین دلیل، گاهی غنا و آهنگهای حرام چنان افراد را در نشئه فرو میبرد که حالتی شبیه مستی به آنها دست میدهد. به همین دلیل از این رو، بسیاری از مفاسد مواد مخدر در غنا وجود دارد، خواه تخدیر آن خفیف باشد یا شدید.
توجه دقیق به زندگینامه مشاهیر موسیقی نشان می دهد که آنان در دوران عمر به تدریج دچار ناراحتیهای روحی گردیدهاند، تا آنجا که به تدریج، اعصاب خود را از دست داده و عدهای به بیماریهای روانی مبتلا شده و گروهی مشاعر خود را از کف داده و به دیار جنون رهسپار شدهاند، دسته ای فلج و ناتوان گردیدهاند و بعضی هنگام نواختن موسیقی، درجه فشار خونشان بالا رفته و دچار سکته ناگهانی شده اند.
4. حربه استعمار
استعمار برای فروبردن جوامع در غفلت و بی خبری و در نتیجه، چپاول و غارت منابعشان لازم است ابتدا آنها را در خبری نگه دارد و سپس ذلیل کند. به همین دلیل، بخش عمده رادیوهای استعماری آوازها و موسیقیها و غنای مطرب و حرام است.
برای مطالعه بیشتر میتوانید به این منابع مراجع کنید:
· فلسفه و اسرار احکام، ج 2
· تفسیر نمونه، ج 7
· تأثیر موسیقی بر اعصاب و روان
· مسائل جدید، ج 1 و 2 و 3
منابع
1. فلسفه اسرار احکام، ج 2
2. تأثیر موسیقی بر روان و اعصاب، ص 26
حضرت آیت الله امجد حفظه الله می فرمودند: موسیقی مطرب حرام است چون فکر و تعقل را از انسان میگیرد. البته هر نوع موسیقی - حتی اگر حلال هم باشد - موجب ضعیف شدن اراده انسان میشود.
حضرت امام خمینی - قدس سره - در کتاب چهل حدیث فرمودهاند: ای عزیز، بکوش تا صاحب «عزم» و دارای «اراده» شوی، که خدای نخواسته اگر بی عزم از این دنیا هجرت کنی، انسان صوری بی مغزی هستی که در آن عالم به صورت انسان محشور نشوی؛ زیرا که آن عالم محل کشف باطن و ظهور سریره است. و جرئت بر معاصی کم کم انسان را بی عزم می کند و این جوهر شریف را از انسان می رباید.